Sign in

Sign up

  • Home
  • Warta Sunda
  • Forum Silaturahim Sunda Sadunya Diwujudkeun Sabab Ayana Pondasi Nasionalisme di Tatar Sunda
Forum Silaturahim Sunda Sadunya Diwujudkan Sabab Ayana Pondasi Nasionalisme di Tatar Sunda

Forum Silaturahim Sunda Sadunya Diwujudkeun Sabab Ayana Pondasi Nasionalisme di Tatar Sunda

By on 21 Februari 2020 0 645 Views

bewarajabar.com –   Ketua Forum Silaturahim Sunda Sadunya( FS3), Irjen Pol. Purn Dr. H. Anton Charlian, MPKN, nekenkeun yén diwangun nak F3S nyaéta salah sahiji upaya piken nguatkeun rasa nasionalisme tur kanyaah ka lemah cai. Kukituna, keur inyana henteu bener lamun aya nu ngarasa curiga kalo dirina rék ngarogahala bangsa.

Perkara kasebut date pikeun ku Anton dinatapradja acara deklarasi Forum Silaturahim Sunda Sadunya, Kemis (20/2/2020), di wahana wisata Batu Mahpar, Tasikmalaya.

Dina acara kaebut hadir sawatara Sultan Nusantara sarta urang Sunda nu dumuk yp di mancanegara kayaning Malaysia, Swedia, Belanda, Australia, Jerman jeung Amerika. Ti unsur pamaréntahan, anu hadir di lokasi dintarana Kesbagpol Jawa Barat Dr. H. Heri Hudaya mewakili Gubernur, Wakil Menteri Perindustrian ngawakilan Menteri Perindustrian, sarta Sekretaris Daerah (Sekda) Kabupaten Tasikmalaya, ngawakilan Bupati.

Kayakinan Anton, rasa nasionalisme mimiti timbul ti Tatar Sunda. Subagé cicirén nak kahadiranana inohong nu disebut Marhaen. Forum Silaturahim Sunda Sadunya ieu, ceuk inyana, hadir pikeun nohagaan opat konsensus dasar kabangsaan, nohagaan nasionalisme, cinta lemah cai.
“Sabab me take hampura, rasa nasionalisme, cinta lemah cai, munggaran lahir di tanah Sunda. Teu mungkin baheula timbul rasa nasionalisme tanpa lahir Marhaen. Marhaen ieu aya di mana? Aya di Tatar Sunda. Ceuk inyana di wewengkon Nagreg atawah Garut, atawa Majalaya. Tah sajarah Marhaen, lahir di Tatar Sunda,” ceuk Anton.

Di sagigireun éta, sapikanyaho Anton, hiji-hijina naskah kuno nu ngaamanatkeun wewengkon/teritori, ti sagemblengna naskah nu dibaca ku inyana, ngan di Tatar Sunda.

“Aya di amanat Galunggung, ‘Jaga ieu kabuyutan. Jaga ieu wewengkon. Lamun raja putra teu bisa ngajaga ieu wewengkon, leuwih hina tibatan lasun nu aya di jarian’. Jadi, ki Sunda kudu nangtung panghareupna dina ngabéla NKRI. Sabab nasionalisme, cinta lemah cai, béla negara; lahir di dieu, di Tatar Galunggung,” kitu ceuk Abah Anton.

Kitu deui panimbang inyana milih Batu Mahpar subagé lokasi deklarasi Forum Silaturahim Sunda Sadunya. Sabab Batu Mahpar aya di suku Gunung Galunggung.

“Geus mangsana ayeuna ngikrarkeun yén manusa Sunda henteu poho ka sarakanna, teu poho kana nasionalismena”.

Salah saurang inohong Sunda Dr. K.H. Dharmasetiawan Natapraja nu ka wentar disebut Ki Iwan, inyana mapag sarta ngabagéakeun ku ayana “Forum Silaturahmi Sunda Sadunya” ieu.

“Ku ayana ieu Forum jadi hiji wadah anu jembar ngahijina Ormas-ormas/lembaga kasundaan nu sumebar di sawatara wewengkon sarta jadi Wadah Badag nu bisa jadi alat pameungkeut organisasi/Lembaga Kasundaan supaya bisa babarengan bajuang kalawan satujuan nyaéta ngahijikeun jeung meungkeut kadaulatan NKRI, lamun Organisasi Kasundaan bisa ngahiji Insha Allah, nagara bakal tohaga,” pungkas Aki .

Tinggalkan Balasan